Sundhedsstyrelsen (SST), som gennemgår nye lægemidler på det danske markedet anerkender, at ‘Wegovy hos de fleste giver et klinisk relevant vægttab hos mennesker med overvægt‘, men vurderer, at prisen er for høj i et samfundsperspektiv (1) Læs den fulde anmeldelse her

I forhold til begrundelsen for ikke at gøre Wegovy tilskudsberettiget, skriver SST ‘I den forbindelse bør en potentiel månedlig udgift for patienten på mere end 2.000 kr. også ses i lyset af, at vægttabet generelt kun kan forventes fastholdt, så længe behandlingen med Wegovy pågår. På samfundsniveau er der således tale om en stor blivende udgift, hvis en stor gruppe mennesker med svær overvægt skal have præparatet’(1).

Det de siger er, at Wegovy er for dyrt for samfundet!

Man må komplimentere dem for at være hudløst ærlige. Med et par hurtige slag på lommeregneren, hvor man ganger 900.000 danskere med svær overvægt med en årlig behandlingspris på 28.572 (2) rammer vi et beløb på 21,7 mia. kr. (fuld beløb 25,7 mia. kr. – egenbetaling på 4.435 kr./år/person) Det lyder som et højt beløb – det er højt beløb, men er det et reelt argument?

Wegovy er dyrt, men det er svær overvægt også!

For at blive inden for det naturvidenskabelige rationale, som SST lægger til grund for vurderingen af Wegovy, så er der ‘her til lands’ videnskabelig konsensus om, at et BMI på 30 eller mere øger risikoen for en række sygdomme, så som Prædiabetes, type2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø eller hjerte-kar-sygdom. STEP4 studiet (3) viste da også, at disse diagnoser i mere eller mindre udtalt grad var til stede hos forsøgsdeltagerene forud for forsøgsperioden og dermed forud for deltagernes vægttab (3). Svær overvægt øger også forekomsten af fx slidgigt i knæ og andre led.

Slår vi alle disse diagnoser sammen, og ser på, hvad de koster i direkte udgifter til medicin, udgifter der relaterer til et samfundsøkonomisk tab, fx i forbindelse med tabt arbejdsfortjeneste, sundhedsudgifter, fx operationer, genoptræning, og evt. udtrædelse af arbejdsmarkedet – ja, så er det langt fra gratis. Om de udgifter matcher de 21,7 mia. kr. skal jeg ikke kunne vurdere. Men, i de nævnte tilfælde, her behandler vi som samfund gladelig – og yder tilskud. Og, indtil videre – har alle argumenter kun taget sit afsæt i ‘fakta’; diagnoser og udgifter. Trivslen hos den enkelte ved svær overvægt – og omvendt ved et vægttab hører i min optik også med til billedet. Set ud fra det perspektiv, er jeg personligt forundret – nej, kritisk over, at vi som samfund ikke yder tilskud til et lægemiddel godkendt til vægttab og vægtvedligeholdelse.

Ulighed i sundhed – på steorider

Det bliver interessant at følge, hvor mange recepter på Wegovy der udskrives i 2023. Fra diverse Facebook fora kan jeg se, at der allerede nu er folk på Wegovy – kun 15 dage efter frigivelse på det danske markedet. Folk som har pengene og/eller prioriter dem. Desuden en ‘del erfarne brugere’, som har været på Wegovys ‘lillesøster’ Ozempic, der indeholder det samme aktive indholdsstof SEMAGLUTID, bare i en laver dosis – og nu er skiftet over til Wegovy. Men, ingen tvivl om, at en udskrivning på 28.500 kr. for et år, vil være et umuligt beløb for mange – og dermed screene en del fra – som ellers hører til målgruppen. Ulighed i sundhed er intet nyt fænomen, og med en kategorisk afvisning at tilskud til Wegovy til personer med et BMI over 30, lader vi de personer, der ikke har råd til et behandlingsforløb endnu mere i stikken.

Det stiller naturligvis også de praktiserende læger i et dilemma. Skal den praktiserende læge bringe Wegovy på banen over for en patient som vitterligt kunne have (sundhedsmæssig) gavn af et vægttab – eller skal de sidde på hænderne, og vente på, at en patient selv kommer med forslaget, og hvor lægen derfor må antage, at så kan man også klare udgiften?

En mulig kattelem – der er værd at tjekke ud

Et andet præparat – med samme aktive indholdsstof SEMAGLUTID er Ozempic. Det er godkendt til behandling af type2diabets – og her ydes der tilskud.

Man har ikke automatisk type2diabetes, bare fordi BMI’et har passeret de 30 – eller mere. På den anden side, så vil det være blandt personer med et BMI på 30 eller over, at vi finder pre-diabetikerne og type2diabetikerne. I følge Diabetesforeningen har 76.000 personer i Danmark uerkendt type 2-diabetes og ca. 360.000 lever med pre-diabetes. Endvidere diagnosticeres type2diabetes tit ‘sent’. Det er altså ikke en sygdom som ‘larmer’ med voldsomme symptomer – men en tilstand der ‘kommer snigende’ ad åre. Derfor, er mit bedste råd til dig med et BMI på 30 og/eller et BMI på ml 27-30 og du er over 50 år – START med en tid hos lægen, med bekymring om type2diabets.

Umiddelbart ønsker jeg ikke type2dibetes for nogen, men er du prædiabetiker eller har du uerkendt diabetes, så heller få det afklaret NU. Med henblik på udredning, forebyggelse de mange følgesygdomme af type2diabetes – og med henblik på et vægttab – evt. hjulet på vej af Ozempic, hvor du, vil være tilskudsberettiget.

Der er også en økonomisk gevinst at hente – hvis du er medlem af sygeforsikringen Danmark. Er du medlem af gruppe 1 eller 2 ydes et tilskud på 50 pct.

Kilder

(1) Sundhedsstyrelsen Rational Farmakoterapi: Præparatanmeldelse Wegovy
(2) Medicinpriser.dk/fastholdelsesdosis 2.4 mg/år, priser i december 2022
(3)Rubino D, Abrahamsson N, Davies M, et al. Effect of Continued Weekly Subcutaneous Semaglutide vs Placebo on Weight Loss Maintenance in Adults With Overweight or Obesity: The STEP 4 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2021;325(14):1414–1425. doi:10.1001/jama.2021.3224

Hele artikelserien

Dette er den ottende artikel om vægttabsmedicinen Wegovy – som blev frigivet på det danske markedet mandag d. 12. december 2022. I ugerne 50 – 52, 2022 kan du læse meget mere om Wegovy her på blokken, inden for overskrifterne:

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *