Det skete i de dage……..den 12. i 12. – tolv dage før jul 2022, at det mest effektive vægttabsmiddel nogen sinde ramte det danske marked – ja, Wegovy med det aktive indholdsstof Semaglutid.

Semaglutid er hemmeligheden, appelsinen i turbanen – et mæthedshormon; GLP-1, som helt naturlig producers i tyndtarmen på bagkant af et måltid – nu potenseret af Novo Nordisk, så det cirkulerer i kroppen i en hel uge – og ikke kun få minutter, som kroppens eget naturlige GLP-1 hormon. Effekten er velbeskrevet, men vi tager lige en kort-kort-kort recap: Semaglutid, GLP-1-angonisten sænker appetitten, spisehastigheden, øger mætheden med det til følge, at Slankekandidaten/Wegovybrugeren helt uden en plan spiser 500 kalorier mindre dag efter dag og derved forbrænder et halt kilo fedt om ugen (Læs mere i indlæg fra Sund Nu)

Årets gang med Wegovy

I december 2022, med kun 13 arbejdsdage at gøre godt med, udskrev de almene praktiserende læger 3.148 recepter, til 3.097 vakse borgere, alt imens Wegovy grupper på Facebook voksede med samme hast (næsten) som da det danske Kongehus gik på Facebook.

I første kvartal (januar – marts) strøg yderligere 34.500 brugere til. I Wegovy-grupperne på Facebook var der honeymoon stemning. Med glade brugere der bare var lykkelige, kommende brugere som spændt fulgte med, og ivrige diskussioner om man skulle tælle kalorier, stikkesteder – og stikkedage, træning, Sygesikringen Danmark, grupper, tilskud – og om Wegovy var ’at snyde’ samt tackling af spørgsmål og kommentarer fra omverdenen.

Foto: Birgit Kristensen

Hurtig bevægede Wegovy sig udenfor laboratoriet, lægens bord og målgruppen – og helt ud ’i samfundet’. Wegovy blev vredet og hvirvlet igennem mediemaskinen og meningsministeriet – og blev ’talk of the town’ – alt imens vi bevægede os ind i andet kvartal (april – juni) og landede på godt 59.000 glade brugere. Sygeforsikring Danmark B L Ø D T E og meddelte slut april, at det fra årsskiftet ville droppe tilskuddet til det dyre receptpligtige lægemiddel. Det var også heromkring af et nyt fænomen dukkede op: private onlineklinikker, som satte patienter i forløb på baggrund af telefon- og/eller videokonsultationer – og dermed åbnede ‘en bagdør’ for de mennesker, der ikke mødte indikationen (BMI ≥ 30), men også de mange patienter, som er kandidater, men som var blevet afvist af egen læge, eller sat på hold i de 3 – 4 måneder, som flere læger så sig nødsagede til, for at have tid til ‘de syge’. Det var også i det første farvestrålende halvår, at vi kunne se ‘et par kendisser’ på Wegovy, nemlig en lettere Besserwisser Hans Engel og frisør Tage Frandsen i henholdsvis Billedbladet og Ekstrabladet.

En ny æra

Wegovy er en gamechanger – et paradigmeskifte og startskuddet er kun lige lydt. I efteråret stod den på nye lovende nyheder om Wegovys effekt på hjertepatienter, som overstiger effekten af det vægttab som det kaster af sig. Wegovy blev også godkendt til børn og unge. Men, de fylder minimalt i statistikkerne. Fra sommerferien og frem til i dag – et år senere er 100.000 på Wegovy – 10 pct. af alle recepter er udskrevet af onlineklinikkerne. Wegovy er ikke ‘kun’ vægttabsmedicin. Det sidste års vilde rytteri af debatter og fænomener, viser, at vægttabsmedicin – lige nu Wegovy, griber ind i alle sfærer, der relaterer sig til kropsidealer, vægt, sundhed, samfund, kultur, normer ulighed i sundhed og nationaløkonomi. Og, det bliver forsat rasende spændende at følge. Alt kan ske, mens taljemålene reduceres, tips og tricks udveksles – håbet glimter, forventninger brister og nye standarter former nye normaltilstande.

Foto: hovedbillede: Shutterstock

Kilder

Politiken 28. april 2023; Sygesikring Danmark stopper tilskud til Wegovy per 1. januar 2023
Ekstra Bladet 14. maj 2023; Kendte på Slankemedicin
Politikken 28. maj 2023; Slankemedicinen Wegovy har medført et enormt patientpres, større end da Viagra kom
Sundhedspolitisk Tidsskrift 8. oktober 2023; Onlineklinikker
DR.dk Explainer; Hvordan virker det nye slankemedicin? (6 min. frisk indslag)
A quick guide to the STEP trials
Lægemiddelstatistikregistret
Reuters 27. november 2023; Eli Lillys Tirzepatide

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *