‘Sandheden om sukker’

En velskrevet, informativ og letforståelig bog, hvor forfatteren Anette Sams går til stålet og punkterer 6 sejlivedet myter om sukker (og blodsukker), som har glimtet som den skinbarlige sandhed. I årtier.

På redelig og hæderlig vis tager hun en myte ad gangen – forklarer hvorfor det ikke holder stik, nuancerer – og til sidst folder hun en palette ud af værktøjer og konkrete anvisninger ud, så man får helt lyst til at spise kål til morgenmad, for at få styr på det blodsukker. De temaer du kan glæde dig til er følgende:

Myte 1: Stabilt blodsukker kræver hyppige måltider

Spiser du dagligt tre solide hovedmåltider med masser af grøntsager, protein og essentielle fedtstoffer, bliver sukkeret fra måltidet lagret effektivt i muskler og lever.

I timerne op til det næste solide måltid vil muskellagrene forsyne musklerne med energi, mens leveren frigiver sukker til resten af kroppen.

Kun hvis du er ekstremt fysisk aktiv eller har sukkersyge, kan det være nødvendigt at spise mellem hovedmåltiderne.

Myte 2: Højt blodsukker giver mere energi og bedre præstationer

Det er godt, hvis dine sukkerlagre er fyldt, inden du kaster dig over en hård fysisk opgave.

Men det er en misforståelse, at du præsterer bedre med et tårnhøjt blodsukker.

For med det høje blodsukker stresser du de fleste af dine celler, så du ikke kan præstere det optimale.

Selvfølgelig øger træning dit forbrug af kalorier, men der er mange andre vigtige årsager til, at fysisk aktivitet er ubetinget sundt for alle.

Når du bevæger dig, vedligeholder du dit kredsløb og træner dine muskler, så de effektivt kan lagre sukker.

Så træning stabiliserer dit blodsukker og er dermed topscorer i sundhedsfremme.

Myte 4: Sukkertrang er dårlig selvkontrol

Det er ganske enkelt ikke rigtigt, for som mennesker er vi skabt sådan, at får vi sukker, får vi lyst til mere sukker.

Så sukkertrang er ikke unaturligt.

Du er bare fanget i en negativ spiral, som du kan bryde ved hjælp af stabilt blodsukker.

Selv om et gram sukker kun indeholder halvt så mange kalorier som et gram fedt, så er sukker mere end blot tomme kalorier, da det påvirker flere hormoner i lang tid, og et af de hormoner stopper fedtforbrændingen.

Spiser du søde sager flere gange om dagen, kan det derfor være umuligt for din krop at forbrænde fedt.

Og den høje sukkerforbrænding og den lave fedtforbrænding påvirker din appetitregulering, så du føler dig mindre mæt.

Myte 6: Jeg er ved at dø, når jeg går sukkerkold

For langt de fleste er følelsen af at gå sukkerkold et tegn på, at kroppen begynder at forbrænde mere fedt, fordi det overskydende sukker fra blodet er brugt.

Så føler du, at du går sukkerkold mellem hovedmåltiderne, så snup en kort fysisk aktivitet i stedet for et sukkerfix.

Når du får pulsen op, så hjælper du kroppen med at kickstarte den solide fedtforbrænding.

Bogen får 5 stjerner herfra

Det skønne ved forfatteren Anette Sams, ph.d og forsker genne 20 år i metaboliske sygdomme og kredsløbssygdomme på Københavns Universitet, Rigshospitalet og Novo Nordisk, er at hun har den akademiske stringens. Alt bliver begrundet – og på en vedkommende måde.

Alletiders gave – til dig selv i år 🙂

Julekalenderen; hver dag frem til jul får du små tips & tricks til at holde dig sund, stærk og veltilpas gennem hele december. Det skal være nemt og dejligt – ikke svære nye ‘regler’ og opskrifter, men noget der lige kan fifles ind – og gøre godt.

Se kalenderlåge #1 HER  Se kalenderlåge # 2 HER Se kalenderlåge # 3 HER

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *