Sommerklassiker # 2 Koldskål

Når temperaturen stiger – stiger salget af kærnemælk eller færdiglavet koldskål tilsvarende. Fordelen ved hjemmelavet koldskål er, at du kan piske den lækker og skummende, pimpe den med vanilie – og spare sukkeret. Undlader du kammerkagerne – så har du fat i et regulært mellemmåltid eller let dessert.
Til 2 personer:
- 30 g æggeblomme
- 1½ spsk. Sukrin +
- 1 dl æggehvider
- 2 dl kærnemælk
- 4½ spsk. skyr – med top
- 2 spsk. citronsaft
- 1½ tsk. vaniliepulver – eller vaniliekorn fra 2 stænger
- 120 g friske jordbær – eller mere.
Pisk æggeblomme og Sukrin i en skål
Pist æggehviderne stive i en anden skål (undskyld, ja ekstra opvask)
Tilføj kærnemælk, skyr, citronsaft og vaniliepulver æggeblanding og pisk det sammen.
Fold æggehviderne i massen – og du har nu den lækreste koldskål
Hæld op i en tallerken, tilsæt skivede jordbær.
Energi per person: 158 kcal, 14 g protein, 12 g kulhydrat og 4 g fedt
Vælger du kammerjunkerne i stedet for jordbærrene – og er du ligesom mig, der insisterer på at få helst en, men i fornuftens navn vælger en halv kammerjunk med hver skefuld, ender det med 10 kammerjunkere på en god dag. Så kommer regnskabet til at se sådan ud:
Energi per person: 303 kcal, 17 g protein, 35 g kulhydrat og 11 g fedt
Proteinindholdet stiger med 3 g – det er fint. Men en tredobling af både kulhydrater og fedt svinger koldskålen fra mellemmåltidsstatus med raketfart til dessertstatus.
På COOPs Mad-O-Meter kan du læse mere om koldskål – og andre emner, præsenteret sjovt og tilgængeligt.