Ja, kollagenpulver virker. Kollagenpulver forbedrer hudens elasticitet, fasthed, fugt og reducerer rynker. I artiklen ser vi på de videnskabelige resultater, hvordan kollagenpulver virker – og tager et vue over udvalgte produkter på det danske markedet.

Kollagen – hudens ‘springmadras’

Kollagen er en del af ‘det løst fibrøse bindevæv’ i dermis [underhuden]. Det fibrøse bindevæv udgør hovedparten af dermis, og grundsubstansen indeholder både kollagenfibre (90%) og elastiske fibre (5%) foruden væske (5%). (1) Med alderen (+30 år) og over tid, bliver kollagenfibrene færre og mere fragmenterede, og huden mister gradvis sin spændstighed og fasthed samt sin evne til at binde vand. Ydermere bliver overhuden (epidermis) tyndere (2) Fjedrene i hudens springmadras begynder dermed at knirke og miste sin ‘fjedrene effekt’.

Grafik: Shutterstock. Kollagen er de ‘brune fibre’. I grafikken til venstre illustreres den unge hud, pakket til med kollagenfibre – ‘a’la’ billedet med en ‘springmadras’. I grafikken til højre ses en aldrene hud, med både færre og knækkede kollagenfibre. Og, dermed mindre fasthed.

Kollagenpulver

Kollagenpulver er et kosttilskud – eller sagt med flottere ord: et nutraceutical. Et nutraceutical betyder en fødevare eller en fødevareingrediens som har definerede fysiologiske egenskaber, men uden utilsigtede effekter (bivirkninger)(3). Eller med andre ord; et kosttilskud som har en defineret effekt – et kosttilskud der virker og kan dokumenteres.

Kollagenpulver er et relativt nyt kosttilskud, som er steget i omfang og popularitet hen over de seneste seks år. Det samme er forskning og artikler – og i International Journal of Dermatology er just udgivet et review, hvor forskerne gennemgår resultaterne fra 19 studier med sammenlagt 1.125 forsøgsdeltagere. Forsøgsdeltagernes alder spænder fra 20 – 70 år. (2). Reviewet viser:

  • Kollagenpulver [taget oralt] kan forebygge og vende den aldersrelaterede reduktion af kollagendannelsen.
  • Kollagenpulverest peptider (små proteinkæder) optages let hen over tarmslimhinden, transporteres med blodet og akkumuleres i huden (dermis), hvor nye kollagenfibre dannes.
  • Kollagenpulver forbedrer hudens fugtniveau, fasthed, elasticitet og reducerer rynker.
  • 2,5 gram kollagenpulver er tilstrækkeligt til at opnå den ønskede effekt – over en periode på 90 dage.
  • Dog, ved indtagelse af højere doser, fx 5 gram, 7 gram eller 10 gram, indtræder effekten hurtigere – allerede efter 4 uger.
  • Resultaterne af den forbedrede hudstruktur efter en forsøgsperiode på 90 dage holder 4 uger efter indtag af kosttilskuddet(2).
  • Alt kollagenpulver (hydrolyseret kollagen) virker lige godt, uagtet om det er fra kvæg (bovine) eller fisk (marine).

Konklusion

Kollagenpulver har en hudforbedrende effekt. Det forebygger den aldersrelaterede reduktion af kollagenfibre. Ved at danne nye kolleganfibre, som øger hudens elasticitet, fasthed og evne til ‘at holde på fugten’, samt reducerer rynker.

Effekten kan måles – og ses efter 90 dage, dog kan den proces speedes op, ved at indtage højere doser end 2,5 gram om dagen. For at bevare de gode resultater skal kollagenpulveret indtages på fast basis = dagligt.

Produkter

I skemaet nedenunder ses fem produkter af danske producenter. De er valgt ud fra ‘det bedste sammenligningsgrundlag’ – dvs. produkterne indeholder ‘kun‘ kollagen – og ikke tilsat fx vitaminer eller andre næringsstoffer.

Kollagen produkter: Mærke, indhold, producent, vejledende pris og pris per 100 g kollagenprodukt. Pris per dosis, er beregnet ud fra producentens forslag til dosis.

Alle de listede kollagenprodukter er ‘hydrolyseret kollagen’. The Solution fra Oslo Skinlab er på abonnement. Det kommer i individuelle portioner og i en pæn pakke hver 4. uge. Med et indlagt girokort.

De andre produkter kommer i bøtter med en måleske, hvor ‘et scoop’ giver det antal gram producenten forslår som dagsdosis.

Det fikse ved kollagenpulver er, at det er nemt at ‘snige ind’ i næsten hvad som helst, fx en smoothie, en morgengrød, i dej til pandekager, ned i kaffen, eller i et glas vand. Det er letopløseligt og smager neutralt.

Fordelen ved det overemballerede produkt fra Oslo Skinlab er, at du kan tage det med på farten, og tage det i løbet af dagen, fx i din kaffe på jobbet. Fordelen ved bøtter med måleskerene er lavere priser, et minimum af emballage – og større anvendelighed i mad og drikke.

Hindbærsmoothie: 2 dl [plante]mælk, 100 g frosne hindbær, 1 måleske kollagenpulver – evt. en portion proteinpulver (10 – 15 g) og godt med lækkert lakridspulver på toppen

(1) Sand, O., Sjaastad, Ø.V., Haug, E. (2007) Fysiologi – en grundbog. Munksgaard Danmark, København 2004. s. 56-59.


(2) de Miranda, R.B., Weimer, P., and Rossi, R.C. (2021). Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. I International Journal of Dermatology. s. 1-13.


(3) Lupu, M.A. et. al (2020) Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care. I EXPERIMENTAL AND THERAPEUTIC MEDICINE 20: 12-17.

Tema – Flot og sund hud

Artiklen er en del af temaet: Flot og sund hud. Kost, kosttilskud og livsstil er den helt store nøgle til flot og sund hud. Inden for anti-aging, problemhud som akne og rosacea – og normal hud. Temaet stiller skarpt på hvad der er videnskabelig dokumentation for – og hvad du selv kan gøre.

Emner i temaet Flot og Sund Hud: Carotenoider, Kollagen, alkohol, probiotika, C-vitamin, E-vitamin og A-vitamin, de gode fedtstoffer og vand

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *