Sprøde dejlige knækbrød – lavet på ‘de trendy chiafrø’ – som er godt pakket med omega-3 fedtsyrer og kostfibre.

De er stjernenemme at lave, smager godt.  Og, er egentlig ret taknemmelige at have med at gøre – forstået på den måde, at de er nemme at lave – og man skal ikke være en Michelen-kok for at få dem helt sprøde og porøse, som et godt knækbrød bør være.

Ingredienser:
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1 dl chiafrø
3 dl vand
Salt – og evt. fennikelfrø

Og – sådan gør du:

  • Bland hørfrø, sesamfrø og chiafrø sammen, og dæk dem med vand.
  • Lad frøene trække i 3 timer på køkkenbordet.
  • Smør frøblandingen ud på en bageplade. [fordel evt. på 2 plader, så de sidste 20% af dejen ryger på plade 2] Sørg for, at smøre det helt jævnt og glat – og helt ud til kanten af bagepladen.
  • Drys med salt og evt. fennikelfrø.
  • Bag brødet i ovnen ved 150 grader – varmluft i ca. 1 time og 10 min.
  • Skær umiddelbart de færdige knækbrød ud i den ønskede form. Fx 5 x 5 = 10 g per knækbrød.
    Holder sig fint 10 dage i en dåse med tætsluttende låg

Energi per knækbrød (10 g): 18 kcal, 0,8g protein, 0,2 g kulhydrat og 1,2 g fedt.

 

Chiafrø – produktet

skaermbillede-2015-10-25-kl-14-33-03-592x270

Chiafrø – for kun ganske få år siden, var chiafrøene total eksotiske, rasende dyre – og ukendte for de fleste. I dag – ok, det er jo ikke fordi, de er lige så kendte som rugkerner og hotdogs, men, set i lyset af, at ethvert respektabel supermarked, inklusiv Netto, Fakta og Rema har det på hylderne vidner om, at det både scorer høj på interesse såvel som genkendelighed. Og – ikke mindst; en høj omsætningshastighed. For ellers rører de nævnte discount-supermarkeder dem ikke med en ildtang.

Chiafrø – næringsværdi

Chiafrø er en af de fødevarer, hvor enhver ernæringsekspert tjekker ikke to gange, men 10 gange – plus tjekker et par internationale databaser eller to. FORDI, næringsindholdet er ganske enkelt ‘helt i skoven’. Et produkt pakket med gode proteiner, de allerbedste fedtsyrer i urealistiske mængder – og et kostfiberindhold som enhver tysker drømmer om, men hvor ‘man’ tænker – ‘det kan jo ikke lade sig gøre’ (læs, sådan et produkt har jeg ikke set de sidste 25 år). Det var i alt fald mit T-A-N-K-E-R-Æ-K-K-E-R-Æ-K-K-E da jeg første gang faldt over chia-frøene.

Næringsindhold i 100 gram chia frø: 394 kcal, 19 g protein, 17 g kulhydrat, 21 g fedt og 32 g kostfibre. Det er et højt fedtindhold – men fedtet er hovedsageligt omega-3 fedtsyrer. Fysiologisk er det så godt, skønt, sundt og fint for kroppen.

Chiafrøene er sunde – men i moderater doser. Sundhedsstyrelsen anbefaler maks 15 g chiafrø om dagen (en god spiseske). Ingen grund til alarm i forhold til knækbrødene – du skal jo kværne en halv bradepande dage i træk før du overstiger mængderne. Og det tror jeg ærlig talt ikke, at nogen kan.

Enjoy – de er skønne og passer både til ‘den søde retning såvel som den mere ‘madmæssige’ retning (fx med tapanade eller pålæg ovenpå)

 

  1. Hvordan får I 18 kcal pr 10 gram knækbrød? Jeg får det til 48 kcal pr 10 gram knækbrød, og så løber det jo hurtigt op…

    • Lisbeth Østergaard

      Kære Maja, det er et rigtigt godt spørgsmål du stiller

      Når det ‘kun’ er 18 kcal per knækbrød af 10 gram skyldes det følgende vurdering:
      – Hørfrø og sesamfrø vil stort set ikke blive optaget i kroppen. Det er små frø, med en hård skal. Det kræver et meget grundigt og ‘fint tyggearbejde’ af hver bid, for at bryde alle skallerne, så næringsstofferne; herunder fedtet vil være tilgængelig. Og, altså bidrage med kalorier.

      Chiafrøene derimod – er en anden sag. De har ikke den hårde skal. Chiafrø kan optage op til 27 gange deres egen vægt i væske – det er også derfor, at opskriften tilsiger, at frøene skal tilsættes vand – og stå og trække i tre timer.

      Så jeg har regnet med følgende:
      Den færdige bradepande med knækbrød vejer 300 g (Størstedelen af væsken fordamper under bagning)
      Men, jeg har kun beregnet kalorierne for 1 dl chiafrø = 75 g i tørvægt.

      Derfor ender regnstykket med 118 kcal/100 gram – eller 18 kcal per 10 gram knækbrød.

      PS – lige denne opskrift + en anden her på bloggen (morgenmad knas også med hørfrø) er de to eneste opskrifter, hvor jeg har anlagt denne ernæringsfaglige ‘fortolkning’. Alle andre opskrifter eller produkter du finder på Sund Nu bloggen er beregnet ‘efter forskrifterne’. Fra enten Madlog, Vitakost – eller fra anerkendte fødevaredatabaser fx DTU’s Frida.fooddata.dk

      • Tusind tak for det udførlige svar.
        Jeg elsker de her knækbrød og vil igen hapse 4-5 stk ad gangen 😀
        Hvis man lige smører et tyndt lag Philadelphia med hvidløg og urter på, så bliver det ikke meget bedre.
        Mvh Maja

  2. Lisbeth Østergaard

    Hvor er det godt at høre 🙂 Og, tippet med Philadelphia med hvidløg og urter på knækbrødet lyder så godt. Det skal da prøves

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *