Den plantebaseret tendens buldrer derudaf. Både af navn og af gavn. Plantebaseret livsstil er en trend – håber jeg, der er kommet for at blive. Der er mange grundt til at gå lidt mere plantebaseret til værks. Dels er der hele klimadagsordenen, hvor et reduceret kød, og mælkeforbrug ikke er til at komme uden om – og lige nu med stigende priser hele raden rundt, kan et par kødfrie dage om ugen være en god ide, til en sund og velsmagende aftensmad/frokost, uden at mad-budgettet eksploderer.

Der er mange ‘kødanaloger’ som det hedder, som du kan finde i supermarkederne. Det vil sige ‘erstatninger for kød og fjerkræ’. Men, man kan også gå old-school til værks og lave det selv. Fx disse rødbedebøffer. Det er unægtelig mere tidskrævende, end at lave et par okse-burger-bøffer. Så er det sagt – og anbefalingen er derfor også, lav en dobbeltportion når du er i gang. De ekstra rødbede-bøffer kan spises dagen efter eller ryge i fryseren til en anden god gang.

Rødbedebøffer

Ingredienser

125 g rødbeder
2 mellem fed hvidløg
125 g champignon
0,5 spsk olivenolie, ekstra jomfru
1 dåse grønne linser (240 g linser – drænet vægt)
10 g persille
1 dl havregryn
15 g parmesanost

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 175 grader
  • Skræl rødbederne og skær dem i tern. Pil løget, og skær det i både. Pil hvidløg. Rens champignonger, og skær dem  i skiver
  • Bland rødbedetern, løg, hele hvidløg og champignonger på en bageplade – med bagepapir.
  • Vend det hele med olien, og bag grøntsagerne i ovnen i 30 minutter – til de er gyldne og møre. 
  • Hæld hele bagepladens indhold i en food processor eller en blender. Tilsæt de drænede linser, persille, parmesan, havregryn og salt og peber i foodprocessoren/blenderen og blend til du har en ‘grov fars’. 
  • Skru op for ovnens temperatur – til 200 grader
  • Form farsen til 4-5 bøffer, læg dem på en bageplade – med bagepapir og steg i ovnen i 20 min. Vend undervejs.  

Tilbehør

  • Grove Burgerboller
  • Guacamole 
  • Agurk i skiver
  • Tomater i skiver
  • Sprød frisk salat, fx romainesalat eller rucola  
  • Evt. fritter, af blandende rodfrugter

Energiberegning per person – for to store rødbedebøffer:

Kcal: 375, protein: 22 g, kulhydrat: 52 g, fedt: 8 g.



Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *