Bidrag til videnskaben – og bliv klogere på din krop

Går du ind på Forsøgsperson.dk møder du et hav af forsøg. Af ethvert omfang og længde. Og, næsten til enhver målgruppe. Fx test af det spinatbaserede kosttilskud Appethyl i et halvt år. Formålet er at teste om det har en positiv indvirkning på vægttab. Eller en (gratis) laseroperation af øjnene – for nærsynethed. Som har en værdi af ca. 18.000 kr. på det private marked.

En del af forsøgene – lige nu, handler om behandling af overvægt, eller beslægtede forsøg – hvor der ses mere snævert på et organ, fx leveren i relation til overvægt. En anden stor gruppe af forsøgene søger ganske enkelt ‘raske kontrolpersoner’. Det er som titlen indikerer for raske personer der ‘matches’ i køn og alder til en enten personer med en diagnose eller personer i en risikogruppe, fx svært overvægtige, som forsøget ‘Kontrolpersoner søges til sundhedsundersøgelse‘ i Region Syd.

Det som også er fællesnævneren for alle forsøgene inden for overvægt, træning og metabolisk sundhed, er at du bliver ‘målt og vejet’ efter alle kunstens regler – og altså får et meget grundigt indblik i din krops aktuelle sundhedsstatus.

Målt og vejet efter alle kunstens regler

At blive målt og vejet i denne sammenhæng – betyder, at du bliver ‘udsat’ for the Golden Standard – af alt. Fx din vægt, muskelmasse og knoglemasse bliver målt i en DXA-scanner. Sidstnævnte er et røntgenapparat til en-million-kroner, der præcist kan måle din vægt og muskelmasse i højre arm, venstre arm, højre siden af kroppe, hele kroppen og så videre. Dit hvilestofskifte beregnes ikke – som det fx sker på alle professionelle diætistvægte, nej – det måles helt eksakt. Ved hjælp af din udåndingsluft – og ligner noget fra en sci-fy-film. Så, er der selvfølgelig blodtryksmåling og blodprøver i et omfang, du aldrig ville kunne lokke din egen læge til. Jeg har deltaget i syv slags forsøg gennem de sidste 9 år. Det mindste antal blodprøver er som regel 4 reagensglas blod, og rekorden – den kommer jeg tilbage til 🙂

Ovnstående er som sagt de indledende knæbøjninger – før det reelle forsøg går i gang. Det kan være et kort forsøg, fx 2 formiddage, hvor fedtforbrændingskapaciteten for postmenopausale kvinder måles. Det er lige nu et aktuelt forsøg som kører på Xlab, Center for Sund Aldring, Københavns Universitet – og som jeg selv lige har været igennem. Da det er kort, koster sved (på kondicyklen), 8 reagensglas blod og 2 muskelbiopsier, skal man nok være pænt begejstret for at få tal på sin kondi, muskelmasse, fedtmasse og mange andre ‘dejlige data’ med sig hjem.

Resultatet fra knoglescanningen. Det handler om, at ligge på det blå bælte. Jeg er ved at sprænge skalaen = godt.

Men, disse data kunne også være i forbindelse med et længerevarende vægttabsforsøg, hvor man er ‘garanteret et vægttab’ på mellem 12 og 20 kg. på relativ kort tid. Sådan et forsøg deltog jeg selv i for 9 år siden. Dengang måbede jeg bare over at min rygsøjle så skæv ud – og hvor brede mine hofter var – men ellers var jeg mest af alt fokuseret på, at komme i gang med det vægttab. Og, det skete. Vi var inde i faste hold af 10 personer. Vi var på Nupo i 8 uger i streg. Ja, det lyder crazy – og var crazy, men når du får det hele foræret, møder ind hver 14 dag og smider 1½ kg hver evig eneste uge – uden slinger i valsen, så føles det forbløffende let. Jeg tabte ‘kun 12 kg’. De mere tunge kvinder og de 2 mænd smed over 20 kg på 8 uger. For mig kick-startede det meget mere end vægttabet:

  • Jeg var så rastløs og havde så meget overskuds tid, at jeg begyndte at løbe, og i løbet af forsøgsperioden kom op i fart, distance og deltog i det ene løb efter det andet. Løbet ‘bed sig fast i mig’, og det var en vild sidegevinst.
  • De 8 uger på Nupo gav ‘en pause’ fra mad. At spise mad, tænke på mad, tænker over mad, lave mad og planlægge mad. Det gav en distance til at reflektere over spisning, mønstre, mængder, vaner, sult og mæthed.
  • Det ‘gen-aktiverede’ min faglige viden om mad, kalorier og sundhed. Men også vægttabets ‘anatomi’ og fysiologi – samt de mere mentale og psykologiske faktorer der ikke er til at komme uden om ved et succesfuldt vægttab. Så som troen på, at det kan lade sig gøre – og troen på at det også kan lade sig gøre for en selv. (Selv-efficacy af Bandura – læs evt. mere HER (Wikipedia))
  • Jeg mærkede det i mig selv – og så det hos mine meddeltagere, hvilket inspirerede mig til at starte Sund Nu.
  • Ja, og den førnævnte ‘gen-aktivering’ af min faglige viden som BA i Ernæring og Sundhed, førte til deltagelse i en række – for mig relevante forsøg, inden for træning, kondition, vægt og sundhed. For at følge med i ‘det seneste nye’ og få data på mig selv. Sidstnævnte også med henblik på, at holde motivationen på alt det ‘gode’ eller inspirere til ændringer.

Forsøgsperson.dk

Der ligger meget mere inde på Forsøgsperson.dk. Det er bare at holde øje – og se om, der er noget du passer til. Der kan være langt mellem snapsene, men nogle gange, så er der bare et match. Mellem det du søger – og dem som forskerne søger. Find Forøsgsperson.dk HER.

Min rekord af blodprøver

Som tidligere nævnt – så varierer antallet af blodprøver ‘der skal til’. Min egen rekord var i forbindelse med scanning af min lever på Odense Universitetshospital. Et studie hvor de stadig søger deltagere – læs mere HER. Her trak bioanalytikeren hele 34 reagensglas blod. Jeg ved ikke hvor meget det reelt er, måske i omegnen af 300 ml. I et dehydreret system – pga. faste i 14 timer, tog det næsten en pinefuld (kedelig) halv time.

Og apropos motivation og anvendelse af data. Alle tal var tip-top, på nær mit blodsukker som lå på 6,0 mmol/L. Det er et stykke fra type2diabets – men dog over normalniveauet. Lige siden har jeg ‘jagtet’ et lavere tal, ved at fokusere på vægttab og øge hverdagsbevægelse – og er nu landet på 5,0 mmol/L. Et godt niveau inden for normalområdet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.