Bidrag til videnskaben – og bliv klogere på din krop

Går du ind på Forsøgsperson.dk møder du et hav af forsøg. Af ethvert omfang og længde. Og, næsten til enhver målgruppe. Fx test af det spinatbaserede kosttilskud Appethyl i et halvt år. Formålet er at teste om det har en positiv indvirkning på vægttab. Eller en (gratis) laseroperation af øjnene – for nærsynethed. Som har en værdi af ca. 18.000 kr. på det private marked.

En del af forsøgene – lige nu, handler om behandling af overvægt, eller beslægtede forsøg – hvor der ses mere snævert på et organ, fx leveren i relation til overvægt. En anden stor gruppe af forsøgene søger ganske enkelt ‘raske kontrolpersoner’. Det er som titlen indikerer for raske personer der ‘matches’ i køn og alder til en enten personer med en diagnose eller personer i en risikogruppe, fx svært overvægtige, som forsøget ‘Kontrolpersoner søges til sundhedsundersøgelse‘ i Region Syd.

Det som også er fællesnævneren for alle forsøgene inden for overvægt, træning og metabolisk sundhed, er at du bliver ‘målt og vejet’ efter alle kunstens regler – og altså får et meget grundigt indblik i din krops aktuelle sundhedsstatus.

Målt og vejet efter alle kunstens regler

At blive målt og vejet i denne sammenhæng – betyder, at du bliver ‘udsat’ for the Golden Standard – af alt. Fx din vægt, muskelmasse og knoglemasse bliver målt i en DXA-scanner. Sidstnævnte er et røntgenapparat til en-million-kroner, der præcist kan måle din vægt og muskelmasse i højre arm, venstre arm, højre siden af kroppe, hele kroppen og så videre. Dit hvilestofskifte beregnes ikke – som det fx sker på alle professionelle diætistvægte, nej – det måles helt eksakt. Ved hjælp af din udåndingsluft – og ligner noget fra en sci-fy-film. Så, er der selvfølgelig blodtryksmåling og blodprøver i et omfang, du aldrig ville kunne lokke din egen læge til. Jeg har deltaget i syv slags forsøg gennem de sidste 9 år. Det mindste antal blodprøver lå på 4 reagensglas blod. Rekorden var 34 reagensglas blod 🙂

Ovnstående er som sagt de indledende knæbøjninger – før det reelle forsøg går i gang. Det kan være et kort forsøg, fx 2 formiddage, hvor fedtforbrændingskapaciteten for postmenopausale kvinder måles. Det er lige nu et aktuelt forsøg som kører på Xlab, Center for Sund Aldring, Københavns Universitet – og som jeg selv lige har været igennem. Da det er kort, koster sved (på kondicyklen), 8 reagensglas blod og 2 muskelbiopsier, skal man nok være pænt begejstret for at få tal på sin kondi, muskelmasse, fedtmasse og mange andre ‘dejlige data’ med sig hjem.

Resultatet fra knoglescanningen. Det handler om, at ligge på det blå bælte. Jeg er ved at sprænge skalaen = godt.

Men, disse data kunne også være i forbindelse med et længerevarende vægttabsforsøg, hvor man er ‘garanteret et vægttab’ på mellem 12 og 20 kg. på relativ kort tid. Sådan et forsøg deltog jeg selv i for 9 år siden. Dengang måbede jeg bare over at min rygsøjle så skæv ud – og hvor brede mine hofter var – men ellers var jeg mest af alt fokuseret på, at komme i gang med det vægttab. Og, det skete.

Forsøgsperson.dk

Der ligger meget mere inde på Forsøgsperson.dk. Det er bare at holde øje – og se om, der er noget du passer til. Der kan være langt mellem snapsene, men nogle gange, så er der bare et match. Mellem det du søger – og dem som forskerne søger. Find Forøsgsperson.dk HER.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *