Fem gode gode grunde til at lave din egen pesto genovese

Hjemmelavet ‘hvad-som-helst’ er som regel altid mere velsmagende, end når opgaven er udliciteret til industrien. Lige fra flødeis til frikadeller. Men, når det gælder pesto genovese [klassisk grøn pesto] er der lysår mellem din egen hjemmelavede pesto genovese og alt hvad du kan finde i gængse supermarkeder.
Grunden ligger lige for; Basilikum er dyr, ekstra jomfru olivenolie er dyr, pinjekerner er dyre og parmesanost er dyr. Derfor er de bærende ingredienser da også i forskellige grader byttet ud med billigere ingredienser.
- Ekstra jomfru olivenolie er byttet ud med solsikkeolie, som ikke smager af alverden, og som har en mere ufordelagtig fedtsyrersammensætning sammenlignet med en velsmagende koldpresset olievenolie.
- Pinjekernerne er i de bedre produkter byttet ud med cashewnødder. I de billigere produkter kan du finde alt fra solsikkekerner, kartoffel til æblefibre.
- Parmesan eller pecorino ostene er som regel erstattet af andre oste.
- Med mindre pestoen er på køl, vil der også være tilsat syre eller konserveringsmidler.
Dette skift i ingredienser har stor betydning for smagsoplevelsen. Hvilket er et glimrende argument – i min optik, for at finde blenderen eller foodprocessoren frem og lave den smukkeste grønne pesto genovese på under 5 minutter.
Tænk og Test har testet 10 gængse pestoer på det danske marked
HER, hvor velsmagen, eller mangle på samme også fik hug af dommerpanelet. Ud over den sensoriske test, blev de 10 pestoer også testet for problematisk kemi. Denne test viste, at 8 ud af 10 pestoer indeholdte rester af mineralsk olie MOAH, som kan være kræftfremkaldenede.
De fem fordele ved at lave din egen pesto er derfor:
- Bedre smag
- Bedre kvalitet i forhold til råvarer og sundhed
- Bedre pris – det er billigere selv at lave
- Minus tilsætningsstoffer, som syrer, konserveringsmidler og fortykningsmidler
- Minus problematisk kemi
Opskrift på klassisk pesto genovese
- 2 håndfulde basilikumblade (ca. 50 gram)
- 1½ dl ekstra jomfru olivenolie
- 30 g pinjekerner
- 50 g parmesan
- 1-2 fed hvidløg
- Flagesalt og evt. hvid peber efter smag og behag
Smid basilikum og ekstra jomfru olievenolie i blenderen/foodprocessoren og tilsæt revet parmesan, presset hvidløg og pinjekernerne – og blend til en homogen masse.
Opskriften giver cirka 275 gram pesto, og prisen bliver cirka 60 kroner – altså 220 kroner pr. kilo.
Du kan med fordel tørriste pinjekernerne – det bringer smagen yderligere frem
Hjemmelavet pesto holder sig fint i køleskabet i 10 dage. Får du lavet for meget – det kan jo ske, kan det faktisk fryses.
PS, pesto passer til alt
Er velegnet på LCHF