Bircher-müsli, hot ny morgenmadstrend. Eller ny og ny. ‘Opfinderen’ af den originale Bircher-müsli var den schweiziske læge Maximilian Bircher-Benner, som allerede i starten af 1900 tallet talte om raw food og vegetarmad, som middel til forebyggelse og helbredelse (1)

Grundopskriften på en Bircher-müsli er i alt sin enkelthed havregryn, citronsaft, revet æble, nødder og vand. Den koges ikke, men står koldt ‘natten over’. Det har en gevaldig ernæringsmæssig fordel, som jeg vender tilbage til. Men først; 2 opskrifter

Klassisk Bircher-müsli; 1 person

  • 1 dl havregryn
  • 1½ dl vand
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 revet æble
  • 2 spsk. mandler
  • 1 dl skyr eller yoghurt naturel
  • 1 tsk. kanel

Bland havregryn, vand og citronsaft i en skål – eller et glas med låg, og stil i køleskab i min. 8 timer.
Ved servering; rives 1 æble hen over. Tilføj mandler og skyr. Drys med kanel.

Bircher-müsli med et twist; 1 person

  • 1 dl havregryn
  • 1 spsk. chiafrø
  • 2 dl mandelmælk
  • 1 revet æble
  • 2 spsk. mandler
  • 1 spsk. frysetørrede hindbær

Bland havregryn, chiafrø og mandelmælk i en skål – eller et glas med låg, og stil i køleskab i min. 8 timer.
Ved servering; rives 1 æble hen over. Tilføj mandler. Drys med frysetørrede hindbær.

VUPTI: Begge er ret nemme, hurtige og velegnede til morgenmad ‘on the go’. Og, en nemmere og billigere ‘model’ end chiagrød og smoothies. Andre frugter eller bær kan anvendes, og alle nødder og kerner kan også anvendes.

Ernæringsmæssigt, så er begge Bircher-müsli opskrifter fyldt med vandopløselige kostfibre. Det gavner tarmfloraen, og det er kolesterolsænkende. Hvordan det?: Fibrene i æble og især havregryn danner en ‘gel-masse’ i tyndtarmen. Det indkapsler galde, hvori kolesterol er en vigtig komponent.

Det skal lige skydes ind, at kroppen er en fantastisk ‘genbrugsstation’. Galden hjælper til ‘transport’ af maden i tyndtarmen – og genoptages i blodbanen i overgangen mellem tynd- og tyktarmen. MEN, hvis galden er ‘godt indkapslet’ af de vandopløselige kostfibre, så bliver den ikke genoptaget – men stryger videre i systemet. Og ja, rigtigt gættet – lander i toilettet. Dette er interessant, eftersom, det er den eneste måde kroppen kan ‘skille sig af’ med kolesterol.

Iblødsætningen i minimum 8 timer – hvorfor det er vigtigt

Alle kornsorter – og dermed også havregryn er gode kilder til mineralerne kalcium, zink, magnesium og jern. Disse er dog ‘låst’ af den organiske syre fytin. Iblødsætning i minimum 8 timer ‘låser op’ for mineralerne – sådan, at de kan optages af kroppen. Eller med andre ord; ingen iblødsætning, så får du kun kalorierne – uden at få glæde af mineralerne.

Eftersom Bircher-müslien ikke koges, giver det næsten sig selv, at så skal havregrynene ligge i blød. Men, det samme gør sig gældene med brød. Det er her surdej og koldhævning af brød giver god mening. Ud over god smag. En rigtig god grund til, at bage sit eget brød. Og, det samme gælder også for perlespelt, -rug, og -byg, som bør lægges i blød.

Ernæringsberegning for Bircher-müsli (per portion):

  • Klassisk: 422 kcal., 22 g protein, 44 g kulhydrat, 15 g fedt. Og, 11 g kostfibre
  • Twist: 387 kcal., 11 g protein, 47 g kulhydrat, 15 g fedt. Og 12 g kostfibre

Den sidste note

  • Det revet æble giver en god smag og friskhed. Det mætter godt, holder maven i orden. Og, det er nemt at gå til – og, laver du det i et glas med låg, har du en sund og billig morgenmad To go. 
  • Er du på slankekur eller ligger dit blodsukker over 5,7 (mmol/L) vil jeg ikke anbefale Bircher-müsli, da kulhydratindholdet ligger i den høje ende. Her er en omgang skyr eller røræg/omelet langt bedre.
  • Til løberne er det en virkelig god morgenmad – eller et godt trænings-mellemmåltid.
  • Det er ikke en LCHF morgenmad :-).
  • Googler du Bircher-müsli ‘vælter det frem’ med opskrifter.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *