Det skorter ikke på anprisninger af kokosolie i medierne, på nettet og i ‘vores samtaler med hinanden’. Og salget af kokosolie er da også mangedoblet inden for de seneste tre år – udtaler  COOP til dr.dk’s Lev nu. Anprisningerne svinger fra det helt sobre, så som ‘alternativ til smør‘, god som make-up fjerner og hudpleje – til dem helt uden hold i videnskaben, nemlig, at det er et ‘superfood’, antibakteirel– og slankende. Endvidere, at det hjælper immunforsvaret, fordøjelsen – samt at de såkaldte mellemkædede fedtsyrer bare forbrændes! Frem for at sætte sig på sidebenene.

Et er, at produktet oversælges – hvad værre er, det er ikke sundt. Langt fra. Det indeholder hele 87 gram mættet fedt. Til sammenligning indeholder smør 53 gram mættet fedt. I 80’erne, 90’erne og godt ind i 00’erne var mættet fedt en direkte selvforskyldt vej til hjertekarsygdomme og blodpropper. Den ‘sandhed’ er ved at blive nuanceret. Hvori består denne nuancering? Den består blandt andet i, at kigge på de enkelte fedtsyrer – frem for den store kategori mættet fedt.

Betegnelsen Fedt dækker egentligt 28 forskellige fedtsyrer. Heraf 13 mættede fedtsyrer, 8 monoumættede fedtsyrer og 7 polyumættede fedtsyrer. Af ‘kendte polyumættede fedtsyrer’ finder vi omega-3 og omega-6 fedtsyrerne. De to er som de eneste essentielle, dvs. vi har brug for dem – og de skal tilføres via maden. Et fedtmolekyle består af glycerol påhæftet 3 fedtsyrer.

Af de 13 mættede fedtsyrer, er der især tre, der driver blodets kolesteroltal op . Og det er LDL kolesterolet – ‘det lede kolesterol’. De tre er: laurinsyre, myristinesyre og palmitinsyre. 79 pct. af kokosoliens fedt udgøres tilsammen af netop disse tre fedtsyrer.

Sammenligning af to faste og mættede fedtstoffer; smør og kokosolie

Stege- og bageteknisk er smør og kokosolie de mest ens og sammenligenlige fedtstoffer. De består begge overvejende af mættet fedt. De er faste ved stuetemperatur – og stenhårde ved køleskabstemperatur. Og det er vel efterhånden ‘kendt stof’, at smør må man gerne være mådeholden med. Her stilles de to produkter op ved siden af hinanden, på de afgørende parametre:

smoer-og-kokosolie

Der er flere kalorier i kokosolie – sammenlignet med smør.

Det mættede fedt i kokosolie er væsentligt højere end i smør

Det gode monoumættede fedt er højt i smør – og lavt i kokosolie.

Nu vil jeg aldrig anbefale eller selv vælge smør pga. dets indhold af hverken omega-3 eller omega-6 fedt, men, ‘sjovt’ er det da, at heller ikke her er kokosolien sundere end smør.

Transfedtsyrerne – er udskældte, og med god grund. De findes i små mængder i animalske produkter, men – og der er et ‘men’. Frem til 2004 var det et stort problem, i relation til hjertesundhed, da det fandtes i rigt mål i industrielt fremstillede produkter; i fedtstofferne i kager, kiks, brød, færdigretter, friturefedt mv. Siden 2004 gik vi smukt enegang i Danmark og pålagede ved lovgivning så strikse krav til industrien – herunder importerede fødevareprodukter, at det reelt ikke har været et problem lige siden. (Læs evt. mere HER.) Det vil sige, at der ikke er belæg for at vælge kokosolie ved at spille transfedtkortet. Per 100 gram indeholder smør sammenlagt 35,7 gram af de ‘tre lede fedtsyrer’ laurin-, myristine- og palmitinsyre. Kokosolien indeholder sammenlag 69,4 gram af de omtalte fedtsyrer per 100 gram.

Summer Summarum: Kokosolie er et hypede produkt helt uden dækning på checken. Af mættede fedtstoffer er smør bedre. Ja, selv svinefedt har en bedre sammensætning af fedtsyrer. Smør er godt til fisk. Og bagværk. Olivenolie og rapsolie er de bedste fedtstoffer at stege i – især hvis stegningen kan klares på under 8 – 10 minutter. Kiloprisen er jo også crazy i forhold til gode olier og økologisk smør.

Hvad gør jeg så med den kokosolie som står ude i skabet?

  • Man kunne jo forsøge at fjerne makeuppen med den.
  • Eller bruge den velvalgt – der hvor den er god, nemlig, hvis du skal stege frikadeller, kødboller eller ligenede, hvor panden er godt i gang i mere end 6 – 10 minutter. På grund af de gode stegestabile egenskaber. Men, her kunne man også bruge smør.
  • Eller i wokretter – hvor den bidrager med lidt asiatisk smag.
  • Eller ved raw konfekt, hvor tanken om smør er lige ‘provokerende’ nok.

PS – alt hvad der gælder for kokosolie gælder ligeledes for den fuldfede kokosmælk. Brug den i asiatiske retter – eller piña colada, eller desserter, men hold op med at røre den op sammen med chia-frø til en kaloriebombe af en morgenmad.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *