Det klassiske stenalderbrød består som bekendt af en bunke frø, kerner, nødder, og hertil en ordentlig omgang æg og olie.

Brødet her er stadig lækker, pakket med de virkelige gode fedtsyrer (fedtstoffer), et lavt indhold af kulhydrater – og lidt flere kostfibre, men uden overload på fedt og den ‘æggede smag’.

Først opskriften – og dernæst tager vi energiberegningen:

Ingredienser:

  • 30 g HUSK (evt. bagehusk)
  • 50 g chiafrø
  • 4 dl vand
  • ½ spsk. salt
  • 450 g blandede frø, kerner og nødder – alt er lige godt. I brødet her indgår: 120 g mandler, 100 g græskarkerner, 100 g sesamfrø, 80 g hasselnødder og 50 g solsikkefrø.

Fremgangsmåde:

  • Tænd ovnen på 160 grader
  • Tilføj HUSK, Chiafrø og 2 dl. vand. Pisk godt sammen – og tilføj dernæst de sidste 2 dl. Denne blanding, lader du stå i 8 – 10 min. Det bliver hurtigt til en klistret masse takket være de vandopløselige fibre i HUSK’en.
  • Dernæst tilføjes de 450 g blandede frø, nødder og kerne. Disse skal arbejdes godt og jævnt ind i ‘klistermassen’.
  • Hæld i en mindre rugbrødsform/sandkageform
  • Sprinkel evt. med frø og kerner ovenpå
  • Bag i 1 time og 15 min.
  • Tag brødet ud af ovnen, lad stå i 15 min. på en bagerist før du tager brødet ud af formen.
  • Lad det køle af på en bagerist, før du skærer i det.

Energi per 100 gram Stenalderbrød UDEN æg og olie:
340 kcal, 11 g protein, 7 g kulhydrat og 24 g fedt.

Et klassisk stenalderbrød laves med de samme frø, nødder og kærner, men uden både vand og HUSK. I stedet tilføjes 4 æg og 1 dl olie til nøddemassen.

Energi per 100 gram Klassisk Stenalderbrød MED æg og olie:
475 kcal, 16 g protein, 8 g kulhydrat og 41 g fedt.

  1. Kære Lisbeth.
    Hvilken opskrift tæller 1 rød prik ved 50 gr. stenalderbrød i din 1200kcal’s kur??
    Mange hilsner
    Mette

    • Lisbeth Østergaard

      Hej Mette 🙂
      Vælg Stenalderbrødet uden æg og olie. De er lige gode i smagen synes jeg. Det uden æg/olie passer bedre med kalorierne. (1 rød prik=50 gram)
      Dog, holdbarheden er ikke lige så god, som det klassiske stenalderbrød. Holdbarheden er ca. 4-5 dage på køl. Og, det er en stor portion brød. Så, det jeg selv gør, er (når brødet er afkølet) at skære det i skiver, lægge bagepapir mellem skiverne og fryse det ned. Så kan du tage en skive ad gangen som og når det passer.
      Håber det kaster lys over land
      mange hilsener
      Lisbeth

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *