Solbær er godt pakket med C-vitamin, anthocyaniner og flavonoider, som alle fungerer som antioxidanter i kroppen. At et stof er en antioxidant betyder, at stoffet hindrer iltning af fedtsyrer i blodet og dermed modvirker blodpropper og åreforkalkning. Derudover tyder det også på, at antioxidanterne hæmmer inflammation i kroppen og styrker immunforsvaret.

Solbær ligger sammen med vilde blåbær, kirsebær, hyben, tyttebær, solsikkefrø og valnødder i ‘top-10’ gruppen med det højeste indhold af antioxidanter. Når jeg fremhæver solbærret skyldes det at:

  • Det er lige til at spise, modsat hyben og tyttebær, der skal have et ordentlig skud sukker for at smage godt.
  • Det er dansk og lettilgængelig, modsat vilde blåbær, som vi ikke har i DK.
  • Lavt kalorieindhold modsat valnødder og solsikkefrø, som bestemt er sunde, men også nogle kaloriebomber.

C-vitamin indhold

Solbærret scorer også højt i forhold til et C-vitamin indhold på 181 mg/100 gram. Appelsin som tit er ‘indbegrebet’ af C-vitamin har et indhold på 60 mg/100 gram. NNR (Nordic Nutrition Recommendation) anbefaler et dagligt indtag på 75 mg til voksne mænd og kvinder.

C-vitamin indhold i bær på de danske breddegrader – i en portion på 100 gram:

  • Solbær 181 mg
  • Jordbær 70 mg
  • Ribs 49 mg
  • Blåbær 44 mg
  • Hindbær 24 mg
  • Brombær 15 mg
  • Kirsebær 10 mg

Det mest optimale er naturligvis at plukke solbærret frisk fra egen have. Har man ikke den mulighed – eller når sæsonen er slut, har Irma økologiske solbær på frost. De er stort set lige så gode som de friske, hvad angår ‘plantekemikalierne’ anthocyaniner og flavonoider – og da bær og frugter ikke blancheres før indfrysning, så vil C-vitamin svindet være temmelig beskedent.

Slutteligt – alle bær er sunde. Og som gruppe – samlet, har de et højere indhold af antioxidanter end frugter. Så, nyd alle de dejlige bær som er i sæson lige her i juni, juli og august.

Men, hvad med blåbærene – det er dem ‘man altid hører om’, når vi taler bær, sundhed og superfoods

Sagen er den, at når blåbær omtales som ‘superfoods’ og fyldt med antioxidanter, så er det vilde blåbær der referers til. De har et højt indhold af anthocyaniner og flavonoider. Vilde blåbær er ‘gennemfarvet’ – både skal og frugtkødet er mørke-lilla. Hvor de friske flotte blåbær du kan købe i supermarkederne er blå-lilla i skallen, men gule i frugtkødet. Selvfølgelig er der også antioxidanter i dem. Men ikke i samme grad.

De vilde blåbær kan du få fingre i ved at købe Irmas økologisk frosne blåbær. De er vilde, håndplukkede, indfrosne på ingen tid, og alle anthocyaniner og flavonoider er velbevarret. Det samme har de friske og frosne brombær.

Er du på slankekur, anbefaler jeg altid at højst spise 100 – 150 g frugt ‘ad gangen’. Og helst kun et par portioner om dagen.

Følger du en LCHF/ketogen diæt vil jeg anbefale brombær. Brombær indeholder 4,7 gram kulhydrat per 100 gram. Til sammenligning indeholder blåbær 10,4 gram kulhydrat per 100 gram og solbær 11,4 gram kulhydrat per 100 gram

Få opskriften på en slanke-udgave af den franske dessert Clafoutis lige her 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *