Regler og retter for påskefrokosten er næsten lige så fasttømret, forudsigelig og festlig som en julefrokost. Et klassisk dansk frokostbord, med rugbrød, sild, æg, frikadeller, lune retter godt – akkompagneret med ekstra stærk øl og iskold snaps. Bordet er veldækket, alle er velfriseret og seancen tager en hel eftermiddag. Har en målrettet slankekandidat overhovedet en chance for at holde en kalorieramme på 1200 om dagen? Svaret er nej, ikke tilnærmelsesvis. Men, med en god og realistisk strategi er det dog muligt, at komme igennem påsken.

Lad os først betragte ‘kalorieomkostningerne’ for en klassik frokost, som de fleste uden besvær sagten kan spise. For eksempel:

  • 1 lun tartelet
  • 5 halve skiver rugbrød med karrysild, dildsild, 2 små frikadeller, leverpostej med bacon og lune champignoner og æg med rejer.
  • 1 skive franskbrød med laks og rævesauce
  • hertil skrabet med smør på alle stykker brød
  • 2 påskebryg
  • 2 snaps
  • Afrundet med kaffe og et stykke kage

2.080 kalorier. Samme mængde som en voksen normalvægtig kvinde forbrænder på én hel dag. Og 800 kalorier mere end en kalorieramme på 1200, som er det fornuftige niveau på en slankekur.

En mulighed er selvfølgelig at aflyse alle påskefrokoster.

Er man ikke stemt for det – så kommer her nogle strategiske fifs til at spare på kalorierne uden for meget afsavn og ‘socialt postyr’:

  • Udskift al øl og snaps med danskvand => 360 kcal. sparret
  • Del hver rugbrødsskive i tre trekanter – sådan at du spiser ‘5 trekanter fremfor 5 halve’ => 100 kcal. sparret
  • Drop franskbrøddet – spis laks med rævesauce på en af dine 5 rugbrødstrekanter => 100 kcal. sparret
  • Drop smørret => 205 kcal. sparret
  • Spis lidt langsommere – og tag en pause der hvor du normalt ville sætte tænderne i et stykke med leverpostej med bacon og champignoner => 92 kalorier sparret.
  • Tag en kop kaffe mere – og spring kagen over og du sparrer yderligere 173 kcal.

1000 kalorier koster ‘den reducerede udgave’ Du deltager stadig i en hyggelig påskefrokost med 5 skiver trekantede rugbrød med samme mængde af to slags sild med pynt, æg & rejer, laks med rævesauce, frikadeller og en lun tartelet med fyld.

‘Trekants-finten’

DSC_0105       DSC_0106

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *