Meatless Monday – Slankekost – Proteinbomber – Antiinflammatorisk – Glutenfri, alle kan mødes til fælles middag med de lynhurtige ‘dunser’.

Hvorfor lave kødfri eller vegetarisk aftensmad – nogle bevæggrunde og udfordringer:

Alle taler om’ kødfrie dage, af hensyn til sundheden og af hensyn til miljøet. Sympatisk tankegang, men er man ikke en kokke-nørd eller måske forhenværende vegetar – hvordan ser lige sådan en aftensmad ud? Og, er det ikke noget med bønner og linser som skal iblødlægges dage i forvejen – og så langt så godt, hvad stiller man op med de dersens bønner?

Inflammatorisk livsstil er hot [og med god grund]. Sætter man sig bare lidt ind i det – står det hurtig klart, at udover de ‘hypede koncepter og råvarer’ som ‘gode olier’, hørfrø, chiafrø, avokado, bær, fisk, omega-3, sukkerfri kost, smoothies, greenies og juicer – hvad så? Hvad skal man leve af resten af tiden? Plantebaseret kost. Ja ja, men igen; hvordan ser lige sådan en aftensmad ud?

image

De færdige ‘vegetarfrikadeller’ Portionen giver 20 stks.

 

Her pibler produkterne frem på supermarkedernes hylder i disse dage – synes jeg, at jeg oplever. Produkter som fx Urtekrams Soya Bites, som gør det nemt, at omsætte ide til handling om en kødfri dag. Uden, at skulle sætte sig ind i nye koncepter, opskrifter mv. Med et ‘erstatningsprodukt’ – et godt og nemt sted at starte.

Opskrift til 4 personer:

  • En pose Soya bites (175 g)
  • et par håndfulde krydderurter, fx persille og/eller koriander
  • ½ spsk. Herbamare bouillon
  • 120 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 35 g tørrede tomat
  • 2 tsk. chipotle (jeg brugte Waitrose Cooks’ købt i Irma)
  • 3 tsk. sød paprika
  • 1 æg
  • 3 spsk HUSK

Sådan gør du:

  • Hæld Soya bites i en skål – og hæld 2 dl kogende vand over + bouillon. Det skal trække i 5 min.
  • Imellem tiden klargøres de andre ingredienser
  • Blend alle ingredienser i en foodprocessor – også de nu opsvulmede Soya bites
  • Har du tid – bliver farsen bedre af, at samle sig lidt. Ligesom de fleste gør med frikadellefars.
  • Form frikadellerne. Jeg synes det letteste var, at bruge hænderne (frem for en ske)
  • På panden med dem.
  • Nu er jeg en kegle til alle former for frikadeller, så det jeg altid gør, er at forme dem, give den en stegeskorpe – og dernæst ind i ovnen.
Vegetarfrikadeller med rødbederåkost, grøn salat og 2 spsk. sorte ris; 500 kcal

Vegetarfrikadeller med rødbederåkost, grøn salat og 2 spsk. sorte ris; 500 kcal

Resultat; det tog den samme tid som klassiske frikadeller. De smager godt. Har et højere proteinindhold end klassiske frikadeller, lidt mere kulhydrater og den halve mængde fedt.

Mens frikadellerne stegte kogte jeg sorte ris. Og resten af tilbehøret var rester. Alt i alt et godt aftensmåltid uden for meget tid i køkkenet.

Energi per 100 gram vegetarfrikadeller: 170 kcal, 17 g protein, 9 g kulhydrat, 6,3 g fedt

 

Antiinflammatorisk, slankekost, proteinrig, glutenfri og kødfri

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *