Når vi taler vægttab, så er det primært ‘kost-knapperne’ der skal drejes på.

80 pct. at vægttabet sker i køkkenet – de sidste 20 pct. sker når du bevæger dig. Og selv om ‘det kun er 20 pct.’, så er den andel vigtig. Især på den lange bane – og i særdeleshed når du er nået i mål, og skal vedligeholde det gode resultat.

Endomondo og måske endnu mere diverse træningsmaskiner rundt om i landets fitnesscentre har en lidt for ‘optimistisk-overgearet’ kalorieberegner. Oversigten her er fra Københavns Universitet, og det er min vurdering, at den er mere præcis. Derudover kan du beregne dig eget energiforbrug ved forskellige aktiviteter.

Et regneeksempel

For en person som vejer 70 kg., har løbet i 30 min. ved en gennemsnitshastighed på 10 km/t ser regnstykket sådan her ud:
11 x 70 x 0,5 = 385 kalorier er forbrændt.

Løber samme person et maraton 42,2 km – og holder tiden, ser regnstykket sådan her ud:
11 x 70 x 4,2 =3.234 kalorier er forbrændt.

Når nu vi er igang med regnestykkerne, så er der 7.000 kalorier i et kilo fedtvæv, det betyder, at vores kære maratonløber ikke engang har tabt et halvt kilo fedt. Meeen, tæt derpå.

Og hermed tilbage til udgangspunktet, at det er i køkkenet din hovedindsats skal ligge når vi taler vægttab. Motion løfter kalorieloftet en anelse.

Perspektiv: Tilbage til de 5 km, hvor løberen har forbrændt 385 kcal. For en slankekandidat svarer det til en rigtig god frokost.

Af de mere tunge sager: en thebirkes (på 80 gram) indeholder 331 kalorier.

  • Den står jo lige der 🙂
   Er det fordi du søger en aktivitet som ikke står på listen – at du spørger?
   Her kommer lige en stribe aktiviteter hvor kalorier per kg per time er listet, blandt andet golf, som jeg forestiller mig du vil være glad for:
   golf: 4,5 (så 4,5 x vægt x time)
   håndbold (kamp) 12
   tennis, generel 7
   Og siddende ved skrivebordet, mens man arbejder: 1,8

   Jeg har en papirudgave – jeg prøvede faktisk at google den, men fik ikke et resultat

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *